RAF-graven på Dejbjerg Kirkegård

Natten til den 30. august 1944 var den danske nattehimmel fyldt med fly, omkring 600 britiske fly var på vej hjem efter et bombetogt i Tyskland. Men ikke alle nåede hjem. Over Dejbjerg blev en Lancaster skudt i brand af en tysk natjager. Den styrtede ned¨, og alle otte besætningsmedlemmer døde.

Værnemagten stod for den simple begravelse af de otte flyvere, der foregik der, hvor flyet var styrtet ned. Sognepræsten i Dejbjerg brød sig ikke om dette. Han mente ikke, at besætningen havde fået den begravelse, de fortjente. Efter at have fået afslag fra tyskerne om at holde en kristen begravelse for flyverne arrangerede præsten, sognefogden, politimesteren i Ringkøbing, flere af egnens beboere og modstandsfolk en begravelse.

Først blev de otte flyvere gravet op og lagt i fire kister. Herefter blev de lagt i en fællesgrav på Dejbjerg Kirkegård. Ved solnedgang den 14. september 1944 forestod præsten begravelsen. Mange var mødt op, og flere havde medbragt blomster fra deres haver. Da tyskerne hørte om begravelsen, blev sognepræsten, sognefogden og sognerådsformanden taget ind til afhøring. De blev dog løsladt et par dage efter, blandt andet fordi tyskerne ikke gad bøvle med præsten, der hele tiden skulle på toilettet!

Flyvergravene kan ses på Dejbjerg Kirkegård. I dag er de markeret med en stor sten, der hædrer “The Glorious Dead” samt seks gravsten af det britiske militærs standardtype.

Find os her:

Bundsbækvej 2A

6900 Skjern

Mail: info@ringkobingfjordmuseer.dk

Se alle vores besøgssteder

Margit Hansen

1. april 2024

Rigtig interessant og spændende

Vi synes det var rigtig interessant og spændende at se hvordan man levede i gamle dage. Rigtig god oplevelse med det historiske vingesus fra en svunden tid.

Lene Baun

4. november 2023

Digtene i haven er vidunderlige

Du får en levende fortalt introduktion til museet om Kaj Munks liv, så du er klar til besøget. Digtene i haven er vidunderlige og caféen lige midt i museet med udsigt til vandet er unik.

Jennifer Müller

2. november 2023

Meget spændende

Meget spændende for unge og gamle.

Professor Tibatong

30. september 2023

Jeg vender tilbage hvert år!

Det bedste ved Hvide Sande: Fiskerie huset. Jeg vender tilbage hvert år!

A. J.

6. maj 2024

Vi havde det sjovt med bueskydning og bagning

Vi var 3 voksne og havde det sjovt med bueskydning og bagning af fladbrød. Folk der er meget søde og forklarer tingene meget godt. Husenes indre er autentisk genskabt med masser af forklaringer. Legepladsen er meget sjov, vi grinede meget, mens vi prøvede tingene.

Rüdiger Löhrke

26. april 2024

Smuk genskabt vikingelandsby

Lille rejse ind i fortiden. Smuk genskabt vikingelandsby med dens bygninger, vandmølle, vandingsbrønd og et kultsted. Der er også en dejlig legeplads for børn, bestemt et besøg værd.

Casper Norlander

30. oktober 2023

Meget hyggelig klitgård. Bestemt et besøg værd.

Erling W.

10. maj 2024

Fantastisk beliggenhed

Fantastisk beliggenhed, sørg for at gå til stranden og tage et billede af fyrtårnet op fra klitterne. Har også en god souvenirbutik, overraskende velassorteret med lokale delikatesser.

Jeannette Bischoff

27. april 2024

Smuk udsigt

Smuk udsigt fra fyret, fin modtagelse i butikken, en tur på stranden var meget behagelig. Næsten ingen vind og stadig pæne bølger. Værd at se.