Lyngsmosefæstningen

Lyngsmosefæstningen

Lige der, lige syd for Hover Å i et øde landskab med eng, mose og hede, ser Jens Aarup Jensen fra Ringkøbing Museum noget, da han i 1977 er på flyvetur med kameraet på udkig efter uopdagede spor af fjerne slægter. Der er grønnere lige der, kornet står bedre, men hvorfor? Først omkring årtusindeskiftet kom der svar; for på denne grønne plet, havde der i jernalderen boet mennesker. Og ikke bare havde der boet mennesker, grunden til den grønne plet var, at der havde været en voldgrav. Her var mulden dybere, så her var kornet grønnere.

En udgravning skulle vise, at det ikke bare var en almindelig landsby, der havde ligget her ved Hover Å. Som en af de to ældste kendte borge i Danmark, havde der her, i udkanten af udkanten, på en pløjemark for over 2.000 år siden, ligget en befæstet borg.

Arkæologer ved Ringkøbing Museum og Københavns Universitet fandt, ud over voldgraven, et areal på størrelse med en fodboldbane sikret bag volden, her havde der været 15 langhuse og to små huse. Man mener, at der har boet omkring 8-10 personer i hvert hus, og dermed har der boet omkring 120-150 mennesker i landsbyen. 

I voldgraven, der omkransede landsbyen, fandt arkæologer spidse træpinde, disse stod tæt ved siden af hinanden, så man mener, at de fungerede som en slags primitive minefelter. Landsbyen var klar til at tage imod fjenden!

Og netop derfor ved man også, at Lyngsmose var et helt særlig sted, en borg der var klar til kamp. Arkæologerne mener, at fæstningen kan have fungeret som det sidste tilflugtssted for egnens beboere, et sted hvor man kunne trække sig tilbage i ufredstider.      

I 2014 blev borgen markeret i landskabet. Det betyder, at man i dag kan se volde der, hvor langehusene, de små huse og voldgraven stod 100 år f.Kr. Der er også anbragt fire skråtstillede stolper, man mener må have støttet voldfronten mod en udskridning. Det hele kan studeres fra oven fra toppen af et udsigtstårn. 

Ud over den flotte visualisering er der også mulighed for at leje shelters, der er gode muligheder for at sejle i kanoer på Hover Å (om sommeren kan disse lejes gennem Lyngsmoseforeningen), ligesom det er muligt at bestille en rundvisning.

Find os her:

Lyngsmosevej 8

9671 Spjald

Mail:

Telefon:

Se alle vores besøgssteder

]

Dét sker også

Det siger vores gæster

Margit Hansen

1. april 2024

Abelines Gaard

Rigtig interessant og spændende

Vi synes det var rigtig interessant og spændende at se hvordan man levede i gamle dage. Rigtig god oplevelse med det historiske vingesus fra en svunden tid.

Lene Baun

4. november 2023

Kaj Munks Præstegård

Digtene i haven er vidunderlige

Du får en levende fortalt introduktion til museet om Kaj Munks liv, så du er klar til besøget. Digtene i haven er vidunderlige og caféen lige midt i museet med udsigt til vandet er unik.

Jennifer Müller

2. november 2023

Fiskeriets Hus

Meget spændende

Meget spændende for unge og gamle.

Professor Tibatong

30. september 2023

Fiskeriets Hus

Jeg vender tilbage hvert år!

Det bedste ved Hvide Sande: Fiskerie huset. Jeg vender tilbage hvert år!

A. J.

6. maj 2024

Bork Vikingehavn

Vi havde det sjovt med bueskydning og bagning

Vi var 3 voksne og havde det sjovt med bueskydning og bagning af fladbrød. Folk der er meget søde og forklarer tingene meget godt. Husenes indre er autentisk genskabt med masser af forklaringer. Legepladsen er meget sjov, vi grinede meget, mens vi prøvede tingene.

Rüdiger Löhrke

26. april 2024

Bork Vikingehavn

Smuk genskabt vikingelandsby

Lille rejse ind i fortiden. Smuk genskabt vikingelandsby med dens bygninger, vandmølle, vandingsbrønd og et kultsted. Der er også en dejlig legeplads for børn, bestemt et besøg værd.

Casper Norlander

30. oktober 2023

Abelines Gaard

Bestemt et besøg værd

Meget hyggelig klitgård. Bestemt et besøg værd.

Erling W.

10. maj 2024

Lyngvig Fyr

Fantastisk beliggenhed

Fantastisk beliggenhed, sørg for at gå til stranden og tage et billede af fyrtårnet op fra klitterne. Har også en god souvenirbutik, overraskende velassorteret med lokale delikatesser.

Finn Barteld

3. maj 2024

Naturkraft

Fedt udført og et sjovt sted

Meget flot museum. Fedt udført og et sjovt sted med masser af små informationer til voksne og børn. Livets træ og vindmaskinen er et stort højdepunkt. Hunde er også tilladt, hvilket var rart for os alle.

Jeannette Bischoff

27. april 2024

Lyngvig Fyr

Smuk udsigt

Smuk udsigt fra fyret, fin modtagelse i butikken, en tur på stranden var meget behagelig. Næsten ingen vind og stadig pæne bølger. Værd at se.

Spar penge – køb fordelskort

Platin

549 kr

12 måneders fri adgang til 10 museer

1 person + 1 ledsager

50 % rabat på børnebilletter til Naturkraft og Fiskeriets Hus

50% rabat på dagsbilletter til Universe

Mere info

Guld

349 kr

12 måneders fri adgang til 10 museer

1 person

50 % rabat på børnebilletter til Naturkraft og Fiskeriets Hus

50% rabat på dagsbilletter til Universe

Mere info

Sølv

299 kr

14 dages fri adgang til 10 forskellige museer

1 person

20 % rabat på børnebilletter til Naturkraft og Fiskeriets Hus

50% rabat på dagsbilletter til Universe

Mere info

Ringkøbing Fjord Museer

Gør historien levende på 10 museer

Få fri adgang til alle museer
Fiskeriets Hus

Fiskeriets Hus

Naturkraft

Naturkraft

Skjern Vindmølle

Skjern Vindmølle

Skjern Reberbane

Skjern Reberbane

Ringkøbing Museum

Ringkøbing Museum

Provstgaards Jagthus

Provstgaards Jagthus

Lyngvig Fyr

Lyngvig Fyr

Kaj Munks Præstegård

Kaj Munks Præstegård

Bundsbæk Mølle

Bundsbæk Mølle

Abelines Gaard

Abelines Gaard

Bork Vikingehavn

Bork Vikingehavn