Spørgsmål og svar til Ringkøbing Fjord Museer
Ringkøbing Fjord Museer er hele tiden under udvikling. Nogle museumsafdelinger lukker eller bliver solgt, andre bliver tilføjet. Det er ikke altid til at se, hvorfor vi handler som vi gør. Men der ligger en klar strategi bag, og det vil vi rigtig gerne fortælle om. Her på denne side kan du læse mere om, hvad vi gør og hvorfor. Du kan også finde oplysninger på, hvordan du kan kontakte os, hvis du har et spørgsmål.
Vil du vide mere?
Museets udviklingsplan
Ringkøbing Fjord Museer vedtog i 2021 en ambitiøs udviklingsplan
Udviklingsplanen er vedtaget af bestyrelsen og godkendt af Byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune i 2021. Den sætter kursen for, hvordan vi sikrer et stærkt museum til glæde for borgere og gæster i kommunen – nu og i fremtiden.
Læs hele udviklingsplanen
Debatindlæg
Vi er ofte i dialog i dagspressen
Gennem debatindlæg i dagspressen går vi ofte i dialog med lokalbefolkningen. Her svarer museumsdirektøren på spørgsmål om, hvorfor for gør som vi gør. Læs fx hvorfor vi har overtaget driften af Naturkraft eller hvorfor vi lukker andre mindre museer.
Læs debatindlæg
Spørgsmål og svar til museet
Nedenfor kan du finde svar på nogle af de spørgsmål, som vi ofte bliver stillet om vores arbejde og prioriteringer. Spørgsmålene er grupperet i emnerne:
- Naturkraft
- Skjern-Tarm-området
- Generelle spørgsmål til museets virke og drift
Finder du ikke svar på netop dit spørgsmål, så kontakt os endelig.
Naturkraft
Hvorfor skulle Naturkraft have eftergivet så stor en gæld ved kommunen?
Da Naturkraft blev lanceret, var det med nogle andre folk ved roret. Grundet Covid-19 og en verserende byggesag bevilgede det daværende byråd Naturkraft et lån. Efterfølgende har Ringkøbing Fjord Museer overtaget driften og faktisk fået vendt det store underskud på driften til at gå i nul samt stabiliseret besøgstallet på ca. 45.000 årlige besøgende. Ringkøbing Fjord Museer vil gerne udvikle Naturkraft og gøre det endnu mere attraktivt for både lokale og turister. Men det er helt umuligt, hvis der også skal overtages en gæld, Ringkøbing Fjord Museer ikke engang selv har været med til at stifte. Faktisk må vi slet ikke, som statsanerkendt museum, overtage et lån af denne størrelse.
Hvorfor bad Ringkøbing Fjord Museer og Naturkraft om årlige tilskud fra kommunen?
En af Ringkøbing Fjord Museers opgaver som statsanerkendt museum er at sørge for, at børn og unge bliver sikret gode og lærerige oplevelser, og vi er forpligtet til at give gratis entre til børn og unge under 18 år. Når Naturkraft er en del af museet fra 2025 vil børn og unge under 18 år også få gratis entre på Naturkraft. Vi har også som museum mange skoler og børnehaver, der besøger os og deltager i et af vores spændende læringsforløb. Det er blandt andet det, som Ringkøbing Fjord Museers årlige tilskud fra kommunen er med til at sikre. I 2024 har der faktisk allerede været 2000 børn på besøg på Naturkraft og museets øvrige besøgssteder fra forskellige institutioner rundt om i kommunen. Tilskuddet får Naturkraft allerede nu, der bliver blot bedt om en sikring af, at tilskuddet fremover lander hos Ringkøbing Fjord Museer, som vil stå med den overordnede drift af Naturkraft pr. 1. januar 2025.
Hvorfor skal Naturkraft og Ringkøbing Fjord Museer have tilskud, når der mangler penge til skoler og ældre?
At give tilskud til kulturen er blandt andet en af kommunens mange opgaver. Det tilskud tilfalder ikke kun Ringkøbing Fjord Museer og Naturkraft, men hele den brede kultur rundt i kommunen, og kommer dermed mange borgere til gode på den ene eller den anden måde. Læs også Mette Bjerrum Jensens debatindlæg, hvor hun svarer på dette spørgsmål.
Er Naturkraft et museum?
Ringkøbing Fjord Museer har eksisteret i mere end 100 år – siden 1908, hvor man startede indsamlingen af historiske ting i Ringkøbing. Museerne i hele Danmark bliver ved at være populære. Det gør de, fordi de ændrer sig, så de taler til nye generationer. Ringkøbing Fjord Museer har ændret sig utallige gange, ved at åbne nye museer, ved at nedlægge gamle – fx Skjerns allerførste museum i Anlægget – og ved at fusionere. Det sidste skete, da Ringkøbing og Skjern-Egvad Museer fusionerede i 2006. I 2022 startede museet en proces for at kunne fusionere med Fiskeriets Hus i Hvide Sande og Naturkraft. Begge steder er fra 2025 nu en del af Ringkøbing Fjord Museer. Så selvom ingen af de to steder startede som primært et museum – så er de nu museer. Det vigtigste, et museum på vores egn kan, er at være stedet, hvor vi kan komme tæt på den vestjyske historie. I Fiskeriets Hus er der indsamlet mange historier om livet på havet og på Holmsland Kilt. I Naturkraft kan man opleve mange af de historier, som museet har fortalt i mere end 50 år: om udretningen og tilbageslyngningen af Skjern Å, om Bagges Dæmning og slusen ved Hvide Sande, om det tidligere havfiskeri og om hedens tusindårige historie som kulturlandskab. De historier har Ringkøbing Fjord Museer fortalt siden 1990’erne. De historier fortæller vi fortsat, men nu for mange flere gæster hvert år i Naturkraft – hvor vi kan inspirere mange flere til at tage med ud i naturen og se, hvor historien udspandt sig.
Går alle museets penge til Naturkraft?
Det kan ikke lade sig gøre at drive museum uden offentlig støtte fra stat og kommune. I Ringkøbing-Skjern Kommune kommer støttemidlerne i rigeligt mål igen, fordi turistattraktioner med kulturhistorisk kvalitet tiltrækker turister, der lægger penge hos et bredt udsnit af det lokale erhvervsliv. Hverken Bork Vikingehavn, Fiskeriets Hus, Lyngvig Fyr eller Naturkraft ville kunne fungere uden støtte.
Naturkraft har haft en vanskelig start, og attraktionens overlevelse har været afhængig af, at både museet og Ringkøbing-Skjern Kommune har givet nye investeringer med henblik på at redde de første store investeringer og det store potentiale, der allerede er, så Naturkraft i endnu højere grad bliver et aktiv i det lokale kulturliv. Men disse investeringer er snarere gået fra museets egen attraktionsudvikling på nogle af de øvrige besøgssteder langs kysten. Indskrænkningen af aktivitetsniveauet på små lokaliteter med meget få gæster og meget store vedligeholdelsesefterslæb ville også være gennemført, selv hvis Naturkraft ikke var en del af museet.
Skjern-Tarm området
Kan museet se værdi i Bundsbæk Mølle og området omkring det?
Bundsbæk Mølle og Bjørnemosen er natur- og kulturperler, der skal bevares for fremtiden. Museet ejer møllen og mosen og ser det som et vigtigt ansvar at bevare både bygning og naturområde. Men tidligere tiders aktivitetsniveau i Bundsbækområdet har vist sig ikke at kunne tiltrække nok besøgende. Trods store investeringer i bygninger, julemarked, udstillinger mm. lykkedes det ikke at vende denne udvikling. Derfor har Ringkøbing Fjord Museer været nødt til at indskrænke museumsdriften i området – en beslutning der blev skrevet ind i udviklingsplanen fra 2021. Dejbjerg Jernalder er lukket og udstillingsbygningerne skal muligvis flyttes til Bork. Kontorerne og værkstederne på den nærliggende Bundsbæk Møllegård skal nedlægges og bygningerne sælges.
Ringkøbing Fjord Museer bakker op om etableringen af en forening for frivillige med engagement i Bundsbæk Mølle. Gruppen bag den nye forening regner med at holde stiftende generalforsamling i 2025. I de kommende år vil aktiviteterne blive afholdt i samarbejde mellem museum og frivillige.
Er Rakkerhuset i Bjørnemosen bevaringsværdig kulturarv?
Hvornår det oprindelige Bjørnemosehus er opført, vides ikke med sikkerhed, men det er sandsynligvis sket i begyndelsen af 1800-tallet. De sidste beboere i “fattighuset” var rakkerne Mette Mus og Niels Kvembjerg, der flyttede ind omkring 1898 og boede der indtil 1932, hvor de kom på alderdomshjem i Skjern. Herefter forfaldt huset og til sidst blev ruinen fjernet. Det hus, der i dag ligger i Bjørnemosen, er genopført i 1990’erne, hvor det gamle hus stod. Huset er med andre ord ikke originalt, men har været en kulisse for rakkerspil og formidling af historien. Derfor er huset heller ikke frednings- eller bevaringsværdigt, og huset i sig selv er ikke en del af vores kulturarv. Historien om rakkerne er derimod en del af vores kulturarv. Den bevarer museet i samlingerne, og fortælles på måder, der har skiftet gennem tiderne ift. hvad der falder bedst i tidens og gæsternes smag: I bøger, ved rakkerspil, på plancher de steder, hvor rakkerne gik og boede, i forbindelse med vandreruter, i udstillinger og på guidede vandreture.
Betyder Skjern noget for museet efter direktørskiftet i 2018?
Ringkøbing Fjord Museer er hele Ringkøbing-Skjern Kommunes museum. Lukningen af små vedligeholdelseskrævende besøgssteder i Skjern-Tarm-området er ikke udtryk for en manglende interesse i den lokale historie, men en nødvendig tilpasning af mængden af tilbud set i forhold til befolkning, turisme og besøgstal. Lukningen af små besøgssteder med meget lavt besøgstal og indskrænkning af aktiviteterne i Bundsbækområdet frigør kræfter til lokalhistorisk engagement andre steder. Museet udarbejder i samarbejde med Skjern og Tarm udviklingsfora et stort historisk bogværk om egnen, der udkommer i sommeren 2025. Ringkøbing Fjord Museer driver det Lokalhistoriske Arkiv for Skjern, og museet stiller faciliteterne på den nyistandsatte Skjern Vindmølle til rådighed for foreninger og frivillige, ligesom de mange mennesker, der nyder naturen i Skjern Enge gratis kan opleve det nyistandsatte Provstgaards Jagthus.
Generelle spørgsmål til museet
Hvorfor passer museet ikke bedre på sine bygninger?
Da Ringkøbing Fjord Museer lavede sin seneste udviklingsplan i 2021, havde vi omkring 70 bygninger at vedligeholde. 22 af dem var stråtækte. På nær to mindre stråtag skulle alle skiftes inden for fem år. Selvom museet gennem mange år har fået flere gæster, har det ikke været muligt at opbygge et tilstrækkeligt stort vedligeholdelsesbudget til så mange bygninger. Museets bestyrelse var derfor enige om, at antallet af bygninger skulle mindskes. Det betyder, at nogle museer skal lukke, magasiner skal samles, kontorer skal samles og nogle bygninger skal lejes ud eller sælges fra. Hattemagerhuset, Gåsemandens Gård og Dejbjerg Jernalder var nogle af de steder, der blev planlagt at lukke. Siden 2020 har museet prioriteret vedligeholde de fredede bygninger Abelines Gaard og Bundsbæk Mølle. Herudover har vi lagt nyt stråtag og sikret flere huse i det rekonstruerede miljø i Bork Vikingehavn og ved Fahl Kro. Vi har planer om at flytte og genopføre den tidligere udstillingsbygning ved Dejbjerg Jernalder til Bork Vikingehavn og genbruge træet fra jernalderhusene her. Desuden har vi gjort klar til, at vi kan flytte kontorer og opbevaringsplads sammen på færre kvadratmeter. Vi kan kun nå en ting ad gangen, så det tager tid – men vi følger planen og er på rette vej.
Går alle penge til direktørens løn?
Lønningerne til museets direktør og øvrige direktion er ikke høje i sammenligning med lønninger i virksomheder eller offentlige institutioner med tilsvarende budget og medarbejderstab. Samarbejdet mellem Ringkøbing Fjord Museer og Naturkraft har ikke resulteret i lønstigninger til direktionen.
Har du spørgsmål til os?
Undrer du dig over, hvorfor vi gør som vi gør på Ringkøbing Fjord Museer? Så tøv ikke med at kontakte os. Du er velkommen til at kontakte museets direktør Mette Bjerrum Jensen eller museets øvrige direktion og bestyrelse.
Museets direktion
Museets bestyrelse
Hans-Ole Jessen
Næstforperson for Ringkøbing Fjord Museer, udpeget af Skjern-Egvad Museumsforening
Majken Graver
Repræsentant for Destination Vesterhavet
Pauline Asingh
Bestyrelsesmedlem
Kurt Adsersen
Bestyrelsesmedlem
Lykke Nielsen Høj
Repræsentant for Erhvervsrådet
Gitte Kjeldsen
Repræsentant for Ringkøbing Museumsforening
Erik Viborg
Udpeget af Ringkøbing-Skjern Kommune
Søren Elbæk
Udpeget af Ringkøbing-Skjern Kommune
Caroline E. Larsen
Medarbejderrepræsentant