Genforeningsstenen i Ringkøbing

Genforeningsstenen i Ringkøbing

Efter genforeningen 1920 blev der rejst mere end 600 genforeningssten og -mindesmærker i Danmark, en af dem i Ringkøbing.

I Ringkøbing blev det besluttet, at man skulle have et mindesmærke. En række af byens foreninger blev enige om, at man ved frivillige bidrag skulle rejse en stendysse på en høj ved den nordlige indkørsel til byen. Og på en plads ved I.C. Christensens Allé ved

Nygade blev der rejst en kunstig høj.

Det første problem opstod, da man skulle finde en overliggersten til den kunstige dysse. I Torsted havde gårdejer Kr. Kristensen tilbudt en gratis sten, men stenen lå for langt inde på heden, så det ville blive for dyrt og for besværligt at flytte den. I stedet gik turen til Muldbjerg, hvor gårdejer Andreas Sand var stødt på en meget stor sten. Den 6 tons tunge sten blev godkendt, og arbejdet med at flytte den gik i gang. Efter den var løftet op af sit hul med en kran, blev den placeret på en blokvogn. Herefter blev den rullet på skinner ca. 1 km til landevejen Muldbjerg-Hee, hvor en lastbil ventede på den. Stenen kom til Ringkøbing i april 1921.

Nu opstod et nyt problem: hvad skulle der stå på stenen?

Sagen udviklede sig til en farce. Og selvom stendyssen stod klar, blev der aldrig arrangeret en afsløring. Nu stod der blot en stendysse.

Valdemar Lange, Ringkøbings spøgefugl og isenkræmmer, skrev i starten af 1920’erne en sang til “Løverdagsklubben” i Ringkøbing, i et af versene lyder det:

Mon Genforeningsstenen til evig Hvile sig har lagt?

Ja undskyld, at jeg spør’Hr. Redaktør.

For hvis at nemlig dette sku’ være Komiteens Agt,

som Inskription jeg maa da foreslaa:

“Herunder hviler der en god Idé af første Sort;

dens Liv var meget kort, for tidlig gik den bort”.

Tiden gik, og stenen fik ingen indskrift.

Da vej- og viaduktanlægget i Nygade skulle udvides i 1960, blev Genforeningsmindemærket sløjfet, og overliggeren flyttet til Ringkøbing Museum.

Ved 100-året for Genforeningen skulle det endelig være, nu skulle stenen have sine ord. Men Genforeningens 100-års jubilæum kom til at bære præg af Covid-19 og den efterfølgende pandemi, og endnu en gang måtte stenen vente.

Men 100 år efter stenen kom til Ringkøbing, i 2021, lykkedes det! Den store sten fik atter tre stenstøtter og står nu i Ringkøbing Museumshave ligesom en oldtidsdysse. Stenen har også endelig fået sin påskrift. Og hvad kunne være mere passende end Valdemar Langes ord fra starten af 1920’erne:

Herunder hviler der

en god Idé af første

Sort; dens Liv var

meget kort, for

tidlig gik den bort

Find os her:

Herningvej 4

6950 Ringkøbing

Mail: info@ringkobingfjordmuseer.dk

Telefon: +4597362343

Se alle vores besøgssteder

Dét sker også

Det siger vores gæster

Karen Beebe Kristensen

12. april 2023

Naturkraft

Fremragende sted

Endnu et topmoderne dansk museum. Fremragende sted for aktive børn komplet med en dejlig cafe med rimelige priser frokost og snacks. Kan sagtens tilbringe den bedste del af dagen der. Tæt på strande, andre udendørs aktiviteter og indkøb.

Minka Miez

7. april 2023

Bork Vikingehavn

Fantastisk dag

Også på denne ferie havde vi en fantastisk dag med vikingerne. Selvom vi har været her mange gange, elsker vi at komme tilbage hvert år. Hver gang har museet udviklet sig lidt yderligere. Tak for den gode tid, vi har her hver ferie.

B. Enni

10. april 2023

Bork Vikingehavn

Autentisk landsby

En stor, autentisk landsby med hyggelige, informative "landsbyboere", hvor man kan lære en masse om den lokale livsstil.

Erik Breves

10. april 2023

Lyngvig Fyr

Hyggelig lille butik

Fantastisk udsigt over kysten og klitterne, spændingssøgende kan rappelle ned af tårnet om onsdagen. Hyggelig lille butik med café omgivet af et smukt naturlandskab.

Phil Kirchner

9. april 2023

Skjern Vindmølle

Meget imødekommende

Var der for første gang. Men var meget imødekommende. Pæne ældre damer byder på te, kaffe og hjemmelavede ting. En lille kunstudstilling var der også lige. 👍

Erik Breves

9. april 2023

Lyngvig Fyr

Omgivet af smukt naturlandskab

Fantastisk udsigt over kysten og klitterne, spændingssøgende kan rappelle ned af tårnet om onsdagen. Hyggelig lille butik med café omgivet af et smukt naturlandskab.

Rene Christensen

16. september 2022

Lyngvig Fyr

Fint fyr

Fint fyr med en god butik.

Arne Jensen

18. marts 2022

Naturkraft

Kan kun anbefale dette sted

Det er et fantastisk godt sted, både for store og små. Der er mange spændende aktiviteter og vi fik en god og professionel guide tur. Med mange gode fortællinger, personalet er vældig professionelle, man kan tydelig mærke der passion for jobbet. Kan kun anbefale dette sted.

Liselotte Lykke Mikkelsen

29. juli 2022

Naturkraft

SÅ dejlig en dag

Vi var der en torsdag i uge 30 og det var SÅ dejlig en dag! Vi kunne snildt have brugt hele dagen der! Tag endelig en madpakke med så hyggen kan vare længere

Hanna Kristensen

11. marts 2022

Naturkraft

Dejligt og overskueligt sted

Et rigtigt dejligt og overskueligt sted med masser af oplevelser omkring dansk natur, naturens kraft, menneskets rolle, klima og meget mere. Her kan børn og voksne i fælles aktivitet / leg lære mange ting.

Spar penge – køb fordelskort

Platin

499 kr

12 måneders fri adgang til 10 museer

1 person + 1 ledsager

50 % rabat på børnebilletter til Naturkraft og Fiskeriets Hus

50% rabat på dagsbilletter til Universe

Mere info

Guld

349 kr

12 måneders fri adgang til 10 museer

1 person

50 % rabat på børnebilletter til Naturkraft og Fiskeriets Hus

50% rabat på dagsbilletter til Universe

Mere info

Sølv

249 kr

14 dages fri adgang til 10 forskellige museer

1 person

20 % rabat på børnebilletter til Naturkraft og Fiskeriets Hus

50% rabat på dagsbilletter til Universe

Mere info

Ringkøbing Fjord Museer

Gør historien levende på 10 museer

Få fri adgang til alle museer

Fiskeriets Hus

Naturkraft

Skjern Vindmølle

Skjern Reberbane

Ringkøbing Museum

Provstgaards Jagthus

Lyngvig Fyr

Kaj Munks Præstegård

Bundsbæk Mølle

Abelines Gaard

Bork Vikingehavn