Pressemeddelelse udsendt 1. september 2023

Bork Vikingehavn slår sin egen rekord – igen! 

Ved udgangen af august 2023 – og længe før sæsonen er slut – har 75.000 gæster rejst tilbage til vikingetidens vestjylland på Bork Vikingehavn. Dermed har museet ikke blot genvundet sit besøgstal fra før pandemien eller slået rekorden fra 2022, men det har opnået sit største besøgstal nogensinde! Museumsdirektør Mette Bjerrum Jensen glæder sig over, at så mange mennesker drages af museumsoplevelser af høj kvalitet, og ser det som et klart udtryk for en stigende efterspørgsel efter kulturturisme, der med de rette investeringer kan komme ikke kun museerne og deres gæster til gode, men hele landsdelen.

For kort tid siden offentliggjorde Organisationen Danske Museer en undersøgelse, der viste at de fleste museer er tilbage på det besøgstal, de havde før pandemien. Det gælder også Bork Vikingehavn – men det populære museum har gjort mere end det. For aldrig før har 75.000 gæster besøgt vikingetiden, og sæsonen er slet ikke slut endnu, da mange tyskere også planlægger at holde efterårsferie i Vestjylland og mange plejer da at slå vejen forbi de vestjyske vikinger.

Tallene taler deres tydelige sprog
Nye overnatningsmuligheder trækker flere gæster til Vestjylland, og Destination Vesterhavet melder om et forår med det største antal turistovernatninger og dermed omsætning i lokalområdet nogensinde. Der har længe været arbejdet strategisk på at blive en helårsdestination, som det også er attraktivt at besøge, når vestenvinden blæser ind over land. Og det er ikke kun isolerede feriehuse og åbne døre til butikker og restauranter, der gør forskellen. Museer, som Bork Vikingehavn, er en væsentlig faktor i at tiltrække flere kulturhungrende gæster året rundt til gavn for hele landsdelen.

Første mål er nået – men der skal nye midler til at nå det næste!
Da Bork Vikingehavn tilbage i 2000 slog porten op, var den estimeret til et besøgstal på 15.000 gæster om året, og siden de første langhuse stod klar, er besøgstallet steget år for år. Museet har skabt en solid driftsøkonomi, men der har ikke været luft til at investere i gæstefaciliteter som toiletter, cafe, udstillinger mv., som er vigtige ingredienser for et museumsbesøg af høj kvalitet. Bork Vikingehavn har år for år justeret i det små for at løfte kvaliteten af oplevelsen, men smertegrænsen, for at kunne tilbyde gæsterne gode basisfaciliteter under besøget, er snart nået med 75.000 gæster. Ringkøbing Fjord Museers ambition er at sende Bork Vikingehavn helt i top over danske museer, men for at kunne komme i mål, må der investeres i udvikling af Bork Vikingehavn til et helårsmuseum. Det kræver fondsinvestering og lokal opbakning, der rækker ud over, hvad museet kan smide på bordet, selv efter et år med en fornuftig bundlinje.

Men erfaringen fra tilsvarende projekter, fx i Varde Kommune, er, at en investering af denne karakter vil give pengene igen; gennem flere gæster i ydersæsonerne, ikke kun på museerne, men også i det lokale
handelsliv og restauranter – og i kommunekassen, når der oprettes flere attraktive helårsjobs.

“Vi har skyhøje ambitioner, og hver dag arbejder vi for at gæsterne får den bedst mulige oplevelse, når de besøger Bork Vikingehavn og vores andre museer. Men vi vil gøre det endnu bedre. Og det er ikke kun for
gæsternes skyld, eller for museernes skyld, det er for hele lokalsamfundets skyld! Ved at tilbyde kvalitets attraktioner og museer som Bork Vikingehavn tiltrækker vi flere kulturturister til området året rundt, som igen kvitterer for deres oplevelse ved at lægge penge i de lokale pengekasser, der igen skaber behov for kvalificeret lokal arbejdskraft året rundt. Det handler i sidste ende om meget mere end museer, det handler om lokal udvikling og sikring af et skattegrundlag også i fremtiden. Og når besøgstallet på Bork Vikingehavn stiger år for år, er det et tydeligt tegn på, at der er en efterspørgsel på det museer kan tilbyde og bidrage med til lokalsamfundet.”

Mette Bjerrum Jensen, museumsdirektør Ringkøbing Fjord Museer

For yderligere information kontakt:
Museumsdirektør Mette Bjerrum Jensen, tlf. 30 28 08 75, mbj@rfmuseer.dk
Kommunikationschef Iben Granum Møller, tlf. 60 86 44 78. Email: igm@rfmuseer.dk

Ringkøbing Fjord Museer

Gør historien levende på 10 museer

Få fri adgang til alle museer
Fiskeriets Hus

Fiskeriets Hus

Naturkraft

Naturkraft

Skjern Vindmølle

Skjern Vindmølle

Skjern Reberbane

Skjern Reberbane

Ringkøbing Museum

Ringkøbing Museum

Provstgaards Jagthus

Provstgaards Jagthus

Lyngvig Fyr

Lyngvig Fyr

Kaj Munks Præstegård

Kaj Munks Præstegård

Bundsbæk Mølle

Bundsbæk Mølle

Abelines Gaard

Abelines Gaard

Bork Vikingehavn

Bork Vikingehavn