Naturstyrelsen henstiller til, at Ringkøbing Fjord Museer lukker Lyngvig Fyr med øjeblikkelig virkning

11. september 2024

Naturstyrelsen Blåvandshuk har henstillet til, at Ringkøbing Fjord Museer lukker for publikumsadgang til Lyngvig Fyr med øjeblikkelig virkning. Henstillingen kommer efter et nyt eksternt tilsyn af den bygningsmæssige tilstand – også selv om den endelige rapport endnu ikke er færdig.

Hvert år oplever mange tusind gæster den smukke udsigt fra toppen af Lyngvig Fyr. Men den mulighed er netop sat på pause, da Lyngvig Fyr lukker fra i dag d. 11. september. Årsagen er en foreløbig tilbagemelding fra et eksternt rådgivende ingeniørfirma, der har inspiceret fyrets bygningsmæssige tilstand. Selv om tilsynsrapporten endnu ikke er færdig, er konklusionen på nuværende tidspunkt, at fyret er i dårligere tilstand end forventet. Naturstyrelsen Blåvandshuk har derfor henstillet til, at der lukkes for publikumsadgang øjeblikkeligt.

Den alvorlige henstilling fra Naturstyrelsen kommer uden varsel for Mette Bjerrum Jensen, der er direktør for Ringkøbing Fjord Museer, som driver Lyngvig Fyr for Naturstyrelsen Blåvandshuk. For nylig var meldingen fra Naturstyrelsen, at det ville blive nødvendigt med en gennemgribende reparation inden for de kommende år, men det var ikke på tegnebrættet, at en akut nedlukning kunne blive nødvendig.

Lyngvig Fyr har en skade i de øverste dæk, forårsaget af vandindtrængning ved fyrtoppen. Både Søfartsstyrelsen, der har ansvaret for lyset og dermed de øverste meter af Lyngvig Fyr, og Naturstyrelsen, der ejer fyrtårnet, har undersøgt mulighederne for at stoppe det ubudne vand og korrosionen i dele af de øverste dæk gennem en årrække. Nu er tidsplanen for en reparation ukendt, indtil omfanget af den nye tilstandsrapport foreligger.

Der er jævnligt udarbejdet tilsynsrapporter for Lyngvig Fyr som på alle statens ejendomme. Men selvom problemet har været kendt længe, har omfanget ikke før været alvorligt, og det har ikke tidligere givet anledning til bekymring for sikkerheden. Den nye rapport fra de eksterne eksperter er endnu ikke landet på hverken landet på bordet ved Naturstyrelsen Blaavandshuk eller museet. Men Ringkøbing Fjord Museer følger naturligvis den foreløbige henstilling, og lukker Lyngvig Fyr med øjeblikkelig virkning. Det vides på nuværende tidspunkt ikke, hvornår fyrtårnet bliver klar til at genåbne.

“ Vi er kede af, at mange mennesker i den kommende tid vil møde et lukket fyrtårn. Men af hensyn til sikkerheden for både gæster og medarbejdere følger vi naturligvis henstillingen fra Naturstyrelsen. Vi er i tæt dialog med både Naturstyrelsen Blåvandshuk og Ringkøbing-Skjern Kommune, så vi kan finde den bedst mulige løsning på at få genåbnet fyret”. udtaler Mette Bjerrum Jensen.

Den gamle fyrmesterbolig, der fungerer som billetsalg og museumscafé, vil fortsat have åbent, så det stadig er muligt for gæster at nyde fyrtårnet fra klitterne og de historier, som fortælles i området omkring naturlegepladsen.

Faktaboks
I 2010 blev lanternen i toppen af Lyngvig Fyr automatiseret, og Farvandsvæsenet overdrog ejerskabet af Lyngvig Fyr og den omgivende klithede til Naturstyrelsen Blåvandshuk. Naturstyrelsen har indgået aftale med Ringkøbing-Skjern Kommune, der igen har indgået en driftsaftale med Ringkøbing Fjord Museer om den daglige drift. Lyngvig Fyr har været et af museets mange besøgssteder siden 2012.

Ved yderligere oplysninger kontakt:

Mads Bank-Mikkelsen
konstitueret skovrider, Naturstyrelsen Blåvandshuk
tlf. 21 41 86 13
mabmi@nst.dk

Mette Bjerrum Jensen
direktør, Ringkøbing Fjord Museer
tlf. 30 28 08 75
mbj@ringkobingfjordmuseer.dk

Ringkøbing Fjord Museer

Gør historien levende på 10 museer

Få fri adgang til alle museer
Fiskeriets Hus

Fiskeriets Hus

Naturkraft

Naturkraft

Skjern Vindmølle

Skjern Vindmølle

Skjern Reberbane

Skjern Reberbane

Ringkøbing Museum

Ringkøbing Museum

Provstgaards Jagthus

Provstgaards Jagthus

Lyngvig Fyr

Lyngvig Fyr

Kaj Munks Præstegård

Kaj Munks Præstegård

Bundsbæk Mølle

Bundsbæk Mølle

Abelines Gaard

Abelines Gaard

Bork Vikingehavn

Bork Vikingehavn