16. april kl. 15:30: Fiskefodring

Se alle oplevelser

Kaniavej

Kaniavej (Dansk).

Tryk på linket for at afspille lydfilen.

 

Kania.

I farvandet under England, fylder den polske trawler lasten med fisk. Året er 1953. På hjemrejsen til Polen, går turen en novemberdag forbi Jyllands vestkyst. Men vejret er imod dem. En stormende kuling tager fat og skaber kraftig bølgegang. Besætningens 17 mænd har svært ved at styre skibets kurs og ender tæt på kysten. Strandvagten opdager skibet og meddeler straks den usikre situation til redningsvæsenet.

Den 30. november strander Kania ved Husby Klit. Redningsfolk står klar med båd og raketudstyr. De skyder en line ud til skibet. Redningsfolkene bjerger hurtigt 13 ud af de 17 besætningsmedlemmer med redningsstol. Kaptajnen og tre andre besætningsmedlemmer bliver på skibet. Inden længe står det klart, at Kania ikke kan løsrives fra sandet. Redningsfolkene henter de resterende fire ombord på skibet. 

Kania frigøres først af sandet i maj 1954, et halvt år senere. Gravearbejdet tiltrækker stor opmærksomhed, og folk er mødt op i hundredvis for at overvære arbejdet. Trawleren slæbes til reparation i Aalborg.

 

Redningsbåden, som redningsvæsenet havde med sig til bjergningen af Kanias besætning, kan i dag ses ved Fiskeriets Hus. 

Ringkøbing Fjord Museer

Gør historien levende på 10 museer

Få fri adgang til alle museer

Fiskeriets Hus

Naturkraft

Skjern Vindmølle

Skjern Reberbane

Ringkøbing Museum

Provstgaards Jagthus

Lyngvig Fyr

Kaj Munks Præstegård

Bundsbæk Mølle

Abelines Gaard

Bork Vikingehavn