2. juni kl. 11:00: Besøg Provstgaards Jagthus

Provstgaards Jagthus

Provstgaards Hus blev i 1922 bygget brødrene Niels Provstgaard og Søren Kristian Jensen. Det blev bygget på Ternholm, der betyder holmen hvor ternerne yngler eller opholder sig, så der har formentlig været et stort opgør med ternekolonien, da brødrene påbegyndte byggeriet. Da huset blev opført var Ternholm en holm midt i Skjern Å’s delta, tæt ved den gamle vejføring gennem deltatet.

Provstgaards Jagthus udefra

Brødrene i Provstgaards Jagthus

De to brødre, Søren Kristian og Niels, levede af fiskeri og jagt, de fangede blandt andet oddere, noget der kunne give et betydeligt bidrag til deres indtægt. Brødrene var på mange måder foregangsmænd indenfor jagt og fiskeri, fra saksene de benyttede når de skulle fange oddere, motorbåden de som nogle af de første ved Ringkøbing Fjord fik, og som optimerede deres fiskeri til den telefonforbindelse de som nogle af de første i Skjern-området fik etableret, så de kunne orientere sig om priserne på skind og laver handelsaftaler i ind- og udland.

Fuglene ved fjorden og åen – “den pæne stue”.

Niels Provstgaard var gennem hele livet meget fugleinteresserede og når han havde en ledig stund udstoppede han blandt andet fugle, og fik efterhånden opbygget en stor og flot samling, der på bedste vis viser fuglelivet ved Skjern Å i starten af det 20. århundrede. I 1926 blev Søren Kristian gift og af samme grund valgte de to brødre at udvide huset, for at give plads til den nye familie. Søren Kristian og hans kone Johanne fik i alt fire børn, mens de boede i Provstgaards Jagthus. Da brødrene alligevel var ved at bygge til, byggede de også “den pæne stue”, et anneks der blev brugt til opbevaring af Niels Provstgaards omfattende fuglesamling, der blev udstillet i skabe Niels selv havde bygget.

Ringkøbing Fjord Museer

Gør historien levende på 10 museer

Få fri adgang til alle museer
Fiskeriets Hus

Fiskeriets Hus

Naturkraft

Naturkraft

Skjern Vindmølle

Skjern Vindmølle

Skjern Reberbane

Skjern Reberbane

Ringkøbing Museum

Ringkøbing Museum

Provstgaards Jagthus

Provstgaards Jagthus

Lyngvig Fyr

Lyngvig Fyr

Kaj Munks Præstegård

Kaj Munks Præstegård

Bundsbæk Mølle

Bundsbæk Mølle

Abelines Gaard

Abelines Gaard

Bork Vikingehavn

Bork Vikingehavn