Historien om Bundsbæk Mølle
Bundsbæk Mølle er opført omkring 1640 af herremanden Henrik Lange til Dejbjerglund. Op gennem 1700-tallet kom bønder fra de omkringliggende sogne til Bundsbæk Mølle for at få malet deres korn. Efter statsbankerotten i 1813 blev der uddelt fattighjælp fra møllen, blandt andet til rakkerne der levede på Dejbjerg Hede.
Møllegården ved Bundsbæk Mølle brændte i midten af 1800-tallet, men den blev genopført og stod færdig i 1843. Under Første Verdenskrig begyndte mølleren, Andreas Jensen, at sælge benmel fra møllen. Benmelet blev blandt andet brugt til opdyrkningen af heden. Efter krigen installerede han en dynamo i møllen, så han kunne levere elektricitet til naboerne. En ordning der varede frem til 1948. Det var også en ordning, der sikrede ham en invitation til alle egnens fester – så længe mølleren var med,var man nemlig sikker på at have strøm.
I 1975 overtog det daværende Skjern Museum Bundsbæk Mølle. I 1977 blev hovedbygningen fredet. En grundig restaurering af møllen gik i gang. Stuehuset med møllefløj, bryggers og den store bageovn blev sat i stand, og udstillingsbygningerne blev opført. I 1978 kunne møllehjulet atter dreje og Bundsbæk Mølle male mel. Bundsbæk Mølle er den eneste fungerende vandmølle på Vestkysten mellem Varde og Struer.