Ta’ selv på ekspedition ud i naturen!

Jeres ekspeditionsoplevelse stopper på ingen måde, når I forlader Naturkraft. Der er masser af steder og miljøer at gå på opdagelse ude i den vestjyske natur. Husk jeres flotte flag, så I kan plante det og sende os et billede, hver gang I har været på jeres egen ekspedition ud i naturen. Hvor vil I anbefale at tage hen?

Hvor går ekspeditionen hen?
Her på siden kan du finde inspiration til, hvor I kan tage hen for at udforske forskellige typer af vestjysk natur. I kan naturligvis også tage på ekspedition helt på egen hånd, og finde jeres egne, spændende destinationer.

Oplev de vestjyske skove

Engang var Vestjylland dækket af skov, men med tiden fældede vores forfædre den. De vestjyske skove, som vi kender i dag, er alle etablerede som plantager for at undgå at sandet blæser tværs over landet. De gemmer heldigvis på en masse spændende oplevelser og spændende natur. God ekspedition!

Hoverdal Plantage

SKOV

I Hoverdal Plantage kan I opleve en varieret skov med tæt beplantning og store lysninger. Kommer I i sensommeren eller om efteråret, så husk en kurv til svampene. Måske ser I en ulv?

Mere info

Brejning Egekrat

SKOV

Gå på opdagelse i det næsten mytiske skovkrat med de gamle krogede egetræer. Træernes finurlige udseende har de fået ved at vores forfædres skovhugst og dyrenes græsning.

Mere info

Momhøje Naturcenter

SKOV

Momhøjes fascinerende natur er perfekt til at gå på opdagelse i. Terrænet er varieret, da man tidligere har gravet efter brunkul i området. I dag er det et stort naturcenter med shelterpladser, naturlegeplads og meget mere.

Mere info

Oplev de vestjyske enge

Egnene opstår langs bække og åer, hvor jorden er fugtig. Det er en helt særlig naturtype, hvor planter og dyr må tilpasse sig den våde jord. Engene har i tidligere tider været svært tilgængelige, da man ikke har kunnet krydse dem tørskoet. Men heldigvis har vi i dag gjort det nemmere at tage på opdagelse i det våde Vestjylland. God ekspedition!

Skjern Enge og Å

ENGE

Tag på ekspedition i Nordeuropas største naturgenopretningsprojekt. Den genslyngede Skjern Å med sine vidtstrakte enge byder på et væld af oplevelser. Tag over åen i en af trækfærgerne, som har dannet inspiration til Naturkrafts trækfærger. Engene er også oplagte til cykelture, vandreture, kajakture og selv hestene er velkomne.

Mere info

Tipperne og Værnengene

ENGE

Oplev nogle af de tusindvis af fugle, der hver år holder pause ved Tipperne og Værnengene. De flade og vidtstrakte enge er den perfekte rasteplads med et tagselvbord af planter og insekter, så de kan samle energi til at fortsætte deres lange flyvefærd langs den europæiske kyststrækning.

Mere info

Vonå Engbro

ENGE

Uanset om I er på fods, på cykel eller måske i en kajak, så er engene langs Vonåen en oplevelse værd. Vonåen forbinder Stadil Fjord med Ringkøbing Fjord, og i den tætte rørskov langs åen gemmer der sig et rigt dyreliv. Besøg også det fine madpakkehus ved Vonå Engbro. Her kan I fortøjre jeres kajak eller båd, sætte jer til bords og grille jeres medbragte mad.

Mere info

Oplev den vestjyske hede

Siden vores forfædre for flere tusinde år siden fældede urskoven til brænde og byggeri og efterlod jorden udpint, har heden langsomt, hug for hug, overtaget det vestjyske landskab. Heden er derfor det, man i dag kalder for kulturlandskab, da det er menneskeskabt. Men selvom hedens jord er næringsfattig, så er biodiversiteten rig, da dyr og planter har tilpasset sig heden. Så der er masse at opdage på de vestjyske heder. God ekspedition!

Dejbjerg Hede

HEDE

Tag på ekspedition på Dejbjerg Hede. Her får I et indtryk af, hvordan Vestjylland så ud, da det var helt dækket af hede. Gå selv på opdagelse eller følg en af de tre afmærkede ruter.

Mere info

Klitheden ved Lyngvig Fyr

HEDE

Klitheden er lav og jævn. På grund af den stærke vind ved kysten, som knækker høje lyngskud og medfører meget salt, er bevoksningen tættere på klithederne end på de heder, der findes inde i landet i Midt- og Vestjylland. Tag kurven med for I kan plukke blåbær og revling – og er I heldige, så får I øje på en hugorm, der soler sig.

Mere info

Lønborg hede

HEDE

Lønborg Hede er som en tidslomme for naturen. Her får I et indtryk af dengang Vestjylland var dækket af hede, her finder I sjældne planter som klokkelyng, her finder I fugle, der holder rast på deres tur tværs gennem Europa.

Mere info

Oplev klitterne langs Vestkysten

Et karakteristisk syn ved Vesterhavet er de høje klitter, som afskærmer fastlandet fra havet. Klitter består af bakker af sand, og er dannet af vinden. Sandet blæses ind mod land af vinden og stopper først, når noget står i vejen. Det kan være en plante, ujævnt sand eller måske drivgods. Her samler sandet sig i en dynge, som med tiden bliver større og større, og fundamentet for en klit er hermed skabt. God ekspedition!

Vedersø Klit

KLITTER

Vedersø Klit ligger få kilometer nord for Søndervig. Klitterne, stranden og rolige omgivelser, er det perfekte sted at gå en tur langs stranden, hvis man ønsker en mere uforstyrret naturoplevelse. Der ligger også et gammel sømærke, som også er et besøg værd.

Mere info

Klitterne ved Lyngvig Fyr

KLITTER

Klitterne ved Lyngvig Fyr danner et kuperet terræn, og på den højeste klit med sine 15 meter troner Lyngvig Fyr majestætisk ud over landskabet. Klitlandskabet ved fyret byder også på naturlegeplads, indendørs- og udendørs madpakkerum samt et natureventyr for børn.

Mere info

Årgab Strand

KLITTER

Kun et par kilometer syd for Hvide Sande byder de vidtstrakte klitter ved Årgab på en naturoplevelse, hvor der er ro til at nyde naturen, mærke vestenvinden og få sand mellem tæerne. Bag klitrækken her gemmer der sig også en stor klithede, der er oplagt at gå på opdagelse i.

Mere info

Ringkøbing Fjord Museer

Gør historien levende på 10 museer

Få fri adgang til alle museer
Fiskeriets Hus

Fiskeriets Hus

Naturkraft

Naturkraft

Skjern Vindmølle

Skjern Vindmølle

Skjern Reberbane

Skjern Reberbane

Ringkøbing Museum

Ringkøbing Museum

Provstgaards Jagthus

Provstgaards Jagthus

Lyngvig Fyr

Lyngvig Fyr

Kaj Munks Præstegård

Kaj Munks Præstegård

Bundsbæk Mølle

Bundsbæk Mølle

Abelines Gaard

Abelines Gaard

Bork Vikingehavn

Bork Vikingehavn