Mussolini eller modstand?
Oplev Kaj Munks udvikling fra fascination af Mussolini til de nationalsindede overvejelser, der gjorde ham til symbol for hele Danmarks modstand.
“Kaj Munk”. Et navn, der kan skabe debat. En debat som Kaj Munk selv førte i drama, journalistik og prædikener frem til den 4. januar 1944, hvor han blev myrdet af nazistiske håndlangere.
Kaj Munk var en mand af sin tid. Men han er også tidløs. Mens forfatteren Munk skrev skuespil, der stadig står som store klassikere i dansk drama, skrev journalisten debatindlæg til tiden.
Fra fascination af den stærke mand til modstand
Kaj Munk var ikke demokratiets mand. Han ønskede en stærk leder og fejrede hellere kongehuset end Grundloven. I sin ungdom så Munk et håb i Italiens fascistiske leder Benito Mussolini. Da Mussolini indledte de samme jødeforfølgelser i Italien som Hitler i Tyskland og Østrig, sagde Kaj Munk fra og begyndte at tale nazismen stik imod.
Da tyske tropper besatte Danmark, mente Kaj Munk ikke, at danskerne havde kæmpet nok. Gennem foredrag, digte og skuespil talte han mod besættelsesmagten, så meget at det kostede ham livet den 4. januar 1944.
I udstillingen på Kaj Munks Præstegård kan du blive klogere på digterpræsten, der gik fra Mussolini til modstand. Du er i det stilfærdige Vestjylland, men du mærker 1930’ernes Europa, og du oplever verdenskrigen gennem Kaj Munks ord. Kom helt tæt på fascinationen af “den stærke mand” og tag stilling til modstanden.
Kaj Munk turde tale mod besættelsesmagten. Træd op på talerstolen. Hvad tør du sige?
Køb dagsbillet