Om Kaj Munks Præstegård

Da Kaj Munk i 1924 havde færdiggjort sit teologistudium, søgte og fik han embedet som sognepræst i Vedersø. Selvom det krævede lidt tilvænning fra lolliken, der var blevet københavner, at finde sig tilrette i Vestjylland, forelskede Kaj Munk sig snart i både naturen og menneskene ved Vesterhavet.

Med til præsteembedet hørte Vedersø Præstegård, og snart havde Kaj Munk, sammen med hustruen Lise, fyldt den med børn, hunde, liv og glade dage.
I præsteboligen havde ungkarlen Munk indrettet et studerekammer, “Regensen”, opkaldt efter kollegiet i København. Men senere blev arbejdsværelset flyttet til loftet, hvor det fik navnet “Stærekassen” efter en af scenerne på Det Kongelige Teater.
Kaj Munk var en af Mellemkrigstidens mest populære dramatikere, hans dramaer blev sat op for fulde sale, han var fast skribent i Jyllands-Posten og han gjorde sig bemærket med både jagt- og rejsebøger.

Under Anden Verdenskrig talte Kaj Munk den tyske besættelsesmagt midt imod, og den 4. januar 1944 blev han hentet på præstegården. Han troede selv, han “blot” skulle til afhøring, men han blev offer for krigens første danske clearingmord.      

Kaj Munks Præstegård

Om Vedersø Præstegård

Tidligere lå herregården Aabjerg, hvor præstegården ligger i dag. Fra et bands-brev (et dokument der indeholder en bandlysning fra den katolske kirke) skrevet i 1350, ved vi, at ridderen Lago Rød ejede herregården. Der skulle gå små 300 år, før herregården Aabjerg blev til Vedersø Præstegård.

I 1626 overtog herremanden, Jens Juul, den oprindelige præstegård, som lå øst for kirken. Han lagde den under sin nybyggede herregård Ny Aabjerg, og gjorde Gl. Aabjerg til Vedersø Præstegård. Præstegårdens hovedbygning brændte i 1881, men blev genopført under præsten – og far til arkitekt Ulrik Adolph Plesner – Johan Frederik Plesner efter plan af Randersarkitekten Frits Uldall. Efter Kaj Munks død i 1944 købte staten stuehuset “for at blive opretholdt som et minde om Kaj Munks liv og virke”, og det blev stillet til rådighed for Lise Munk frem til hendes død i 1998. Siden blev det museum.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Ringkøbing Fjord Museer

Gør historien levende på 10 museer

Få fri adgang til alle museer
Fiskeriets Hus

Fiskeriets Hus

Naturkraft

Naturkraft

Skjern Vindmølle

Skjern Vindmølle

Skjern Reberbane

Skjern Reberbane

Ringkøbing Museum

Ringkøbing Museum

Provstgaards Jagthus

Provstgaards Jagthus

Lyngvig Fyr

Lyngvig Fyr

Kaj Munks Præstegård

Kaj Munks Præstegård

Bundsbæk Mølle

Bundsbæk Mølle

Abelines Gaard

Abelines Gaard

Bork Vikingehavn

Bork Vikingehavn