28. maj kl. 15:30: Fiskefodring

Se alle events

Svanittavej

Svanittavej (Dansk).

Tryk på linket for at afspille lydfilen.

 

Svanitta Gerhardine.

Det hollandske skib er på rejse ved vestkysten. Året er 1852. Efterårsvinden blæser op til kuling fra vest. Den hollandske kuf er tungt lastet med gammelt jern, der presser skibet dybere ned. De voldsomme bølger giver besætningen dårlige muligheder for at styre kursen. 

Tidligt om morgenen den 4. oktober strander Svanitta Gerhardine ved Årgab. Det opdages straks, og redningsvæsenet skynder sig afsted med raketapparat og redningsbåd. Med en raket, skyder de hurtigt en line ud på skibet. Redningsstolen, der skal transportere besætningen ind på land, sætter sig fast. Redningsfolkene forsøger at få redningsbåden i vandet. Årerne knækker og båden er lige ved at kæntre. Efter flere forsøg i det utaknemmelige vejr, er de udmattede og tæt på at opgive. Men fiskeren, Anders Thomsen, er ikke færdig. Han overbeviser de andre om at redningsbåden, som nu er drevet længere sydpå, godt kan klare den svære line. Båden kommer tilbage og de haler den ud ved linen til redningsstolen. Et besætningsmedlem sidder i stolen. Han er stadig i live. Redningsfolkene bjerger manden i stolen. De ordner redningsstolen og bjerger resten af besætningen. Alle 8 besætningsmedlemmer overlever, men de kan ikke stå op. De sættes på vogne og køres til en nærliggende gård for at komme sig. 

Redningsstationens opsynsmand, Jens Pedersen Lodberg, bliver dekoreret med dannebrogskorset af kong Frederik den Syvende. Fisker Anders Thomsen indstilles til at modtage dannebrogskorset. Han får valget mellem korset eller en sum penge. Anders Thomsen vælger pengene og køber en havbåd.

Ringkøbing Fjord Museer

Gør historien levende på 10 museer

Få fri adgang til alle museer
Fiskeriets Hus

Fiskeriets Hus

Naturkraft

Naturkraft

Skjern Vindmølle

Skjern Vindmølle

Skjern Reberbane

Skjern Reberbane

Ringkøbing Museum

Ringkøbing Museum

Provstgaards Jagthus

Provstgaards Jagthus

Lyngvig Fyr

Lyngvig Fyr

Kaj Munks Præstegård

Kaj Munks Præstegård

Bundsbæk Mølle

Bundsbæk Mølle

Abelines Gaard

Abelines Gaard

Bork Vikingehavn

Bork Vikingehavn