Bork Vikingehavn
På Bork Vikingehavn kan du opleve hele vikingetiden. Her er vikingeskibene, gårde, værksteder og vandmølle. Du kan også besøge Odin og Thor i gudehovet eller den nye gud i kirken. Bork Vikingehavn er et samlet og stemningsfyldt miljø, men Bork Vikingehavn er også en rejse gennem vikingetidens byggeskik og kultur. Bygninger og miljøer er rekonstrueret med udgangspunkt i arkæologiske fund og udgravninger i Vestjylland.
Vikingetiden og Vestjyllands vikinger
Den 8. juni 793 blev klosteret på den engelske ø Lindisfarne angrebet. Angrebet ses i dag som starten på vikingetiden, ca. 800-1050. “At drage i viking” betyder at rejse ud. Vikingerne var opdagelsesrejsende krigere. Dengang betød viking noget i retning af søkriger eller sørøver. I dag kalder vi alle fra vikingetiden for vikinger, selvom langt størstedelen var bønder. I vikingetiden troede man på de nordiske guder, men i slutningen af perioden gjorde kristendommen sig gældende.
På Bork Vikingehavn kan du se, hvordan vikingerne levede. Havnen er bygget op efter arkæologiske fund fra vikingetidens Vestjylland.
- Høvdingens langhus: Kopi af hus udgravet i Tarm
- Trækirke: Især baseret på fund af trækirke under stenkirken i Vorgod nord for Skjern
- Anløbsbro: Inspireret af fund fra Nybro mellem Bork og Varde
- Vandmølle: inspireret af fund fra Sejrup øst for Tarm og Omgård mellem Skjern og Holstebro