3. juli kl. 13:00: Redningsøvelse med strandfogeden

Se alle oplevelser

Den gamle redningsstation

Fra Strandfogedgård til Abelines Gaard

I dag kender vi gården ved den jyske vestkyst som Abelines Gaard, men inden da, inden Abeline overhovedet var flyttet ind på gården, var det en strandfogedgård og Abelines svigerfar var strandfoged.

Det var strandfogedens job at sørge for at føre opsyn med – og foretage indberetning om strandinger og bjergninger på hans del af stranden. Det var også på strandfogedgårdene skibbruddene overnattede når de var reddet i land. Abelines Gaard husede blandt andet søfolkene fra det tyske skib Elisabeth Rickmers, der i 1894 strandede ved den del af kysten der hørte til gården. I dag kan man stadig finde spor fra den store stranding, se fx. om I kan finde navneskiltet fra det store skib!

Haurvig Redningsstation

Ved Abelines Gaard ligger der en redningsstation med bådhus, rakethus og telefonskur. Det er den gamle Haurvig Redningsstation.

Redningsstationen blev oprettet i 1860 som en ganske beskeden raketstation. Først i 1882 blev der opført en selvstændig bygning til redningsfolkenes udstyr. I 1887 blev stationen udvidet med en større bygning og en nybygget redningsbåd fra Orlogsværftet i København. I 1933 blev stationen, ligesom de omkringliggende, nedlagt, da redningsstationernes opgaver blev samlet i en ny station med motorredningsbåd i den nye by Hvide Sande. Man ville dog ikke i første omgang helt slippe Haurvig, der indtil 1939 fungerede som raketdepot for Hvide Sande Redningsstation.

64 skibbrudne blev reddede

Fire gange om året mødte det lokale redningslaug op og testede deres færdigheder, så de vidste præcis, hvad de skulle, når en stranding indtraf. Men aktiviteten blev aldrig så omfattende i Haurvig, som den var mange andre steder på den jyske vestkyst, hvor de små redningsstationer i årtierne omkring 1900 flere steder nåede op på flere hundrede reddede søfolk. Haurvig reddede 64 skibbrudne i 15 aktioner. Alle kom i land ved hjælp af raketapparatet – altså kom redningsbåden aldrig i brug.

Se redningsbåden og telefonskuret

I bådhuset findes der i dag en kopi af en redningsbåd. Telefonskuret er flyttet fra stranden og op til redningsstationen. Dengang stationen stadig var i brug, stod skuret på stranden, så kunne en vagtpost hurtigt ringe efter hjælp.

Køb dagsbillet

Køb et fordelskort

Platin

549 kr

12 måneders fri adgang til 10 museer

1 person + 1 ledsager

50 % rabat på børnebilletter til Naturkraft og Fiskeriets Hus

50% rabat på dagsbilletter til Universe

Mere info

Guld

349 kr

12 måneders fri adgang til 10 museer

1 person

50 % rabat på børnebilletter til Naturkraft og Fiskeriets Hus

50% rabat på dagsbilletter til Universe

Mere info

Sølv

299 kr

14 dages fri adgang til 10 forskellige museer

1 person

20 % rabat på børnebilletter til Naturkraft og Fiskeriets Hus

50% rabat på dagsbilletter til Universe

Mere info

Ringkøbing Fjord Museer

Gør historien levende på 10 museer

Få fri adgang til alle museer

Fiskeriets Hus

Naturkraft

Skjern Vindmølle

Skjern Reberbane

Ringkøbing Museum

Provstgaards Jagthus

Lyngvig Fyr

Kaj Munks Præstegård

Bundsbæk Mølle

Abelines Gaard

Bork Vikingehavn