Ta’ med en tur på heden
Vær med til at gøre en forskel for hedens biodiversitet!
Klimakrisen og biodiversitetens trange kår er hyppige nyhedstemaer, og det kan være svært at gennemskue, hvordan man kan gøre en forskel i det store billede. Men vi giver dig et meget konkret sted at starte – nemlig på vores ture på heden.
Udover at få en grundig introduktion til heden og dens historie, viden om hvorfor det er vigtig at bevare heden og et indblik i arbejdet med hedepleje, så får du kyndig vejledning, så du på turen kan være med til at hjælpe hedens biodiversitet på vej – til gavn for blandt andet sommerfugle, pindsvin og den smukke lyng.
Turene på heden afsluttes med kaffe og smagsprøver på lækre, lokale specialiteter, som er produceret på eller tæt ved den vestjyske hede.
Du kan komme med en tur på heden hver onsdag kl. 13.
Oplevelsen kort fortalt
En ting er, at naturen på heden er virkelig smuk, men det her er en helt unik tur, fordi du i den grad får mulighed for at skabe dine egne indtryk og sanse dine omgivelser. Der dufter af harpiks og hedelyng, det kribler og krabler i hedebunden, du kan fornemme, der er dyr i skovbrynet, som holder øje med dig, og du opdager, hvor stærk du egentlig er, når du hiver et træ op med rod for at hjælpe heden. Det skal opleves!
– René Bautista Hankelbjerg, formidler ved Ringkøbing Fjord Museer
Alt det praktiske
Dato: Der afholdes ture hver onsdag (april-juni og september-oktober) kl. 13-15
Mødested: Ved Dalgasstenen i Dejbjerg Plantage, Ringkøbingvej, 6900 Skjern (GPS-koordinater: 55.99043698622675, 8.447763783185863).
Parkering: Der er mulighed for at parkere ved P-pladsen ved Dejbjerg Plantage (GPS-koordinater: 55.990236, 8.452508). Fra parkeringspladsen er der 300 meters gåtur til Dalgasstenen, så kom i god tid.
Pris: Voksne: 125 kr. Børn (12-17 år): 75 kr. inkl. kaffe, sødt og lokal specialitet
Turen er for alle aldre, og der er opgaver til både store og små. Det kræver ingen særlige forudsætninger for at deltage, og guiden har alt udstyr og værktøj med.
Sprog: Alle turene afholdes på dansk, tysk og engelsk .
Hunde: Hunde er velkomne i snor.
Tilmelding nødvendig.
Hvorfor har heden brug for hjælp?
Siden vores forfædre for flere tusinde år siden fældede urskoven til brænde og byggeri og efterlod jorden udpint, har heden langsomt, hug for hug, overtaget det vestjyske landskab. Heden er derfor det, man i dag kalder for kulturlandskab, da det er menneskeskabt. Men selvom hedens jord er næringsfattig, så er biodiversiteten rig, og i takt med at heden forsvinder fra landkortet, så forsvinder også det dyre- og planteliv, der trives på de lyngklædte bakker. De store hedearealer dækker desuden også over spændende spor fra vores forfædre, da de ikke er blevet gravet væk af bondens plov.
Et stærkt partnerskab står bag turen
De nye hedeplejeture er udviklet i et stærkt samarbejde mellem Ringkøbing Fjord Museer, Ringkøbing-Skjern Kommune og Destination Vesterhavet i et ønske om at bidrage til bevare de enestående naturområder, der ligger i kommunen og samtidig give både lokale og turister uforglemmelige oplevelser og en bedre forståelse for den unikke natur- og kultur som er i Ringkøbing-Skjern Kommune.