28. maj kl. 15:30: Fiskefodring

Se alle events

ULF bliver bygget

Arbejdet med at bygge en kopi af ULF begyndte på Ringkøbing Fjord Museer i 1986, og i 1996 var selve skroget færdigt. Herefter stod arbejdet stille til 2018, da museet modtog støtte fra Nordea-fondens kystpulje til at færdiggøre båden. Herefter blev der indgået en aftale med Hvide Sande Shipyard om at færdiggøre båden.

Værftet med skibstømrere og lærlinge gik i gang med færdiggørelsen, og i slutningen af sommeren 2020 var både skot, dæk, ruf og montering af maskinen færdig. Herefter gik ti frivillige i gang med at male, tilrigge og klargøre ULF.

Og den 7. oktober 2020, for motor, kom ULF ud på Ringkøbing Fjord og blev sejlet fra Hvide Sande til Ringkøbing.

ULFs skrog er klinkbygget og består af 14 bord i hver side, som er dampet og spændt op over byggeskabelonerne, så de får den facon, som er påkrævet. Men det er ikke lige/parallelle planker. Hver enkelt planke har sin egen form, og tilsammen danner de bådens planketræk, springkurve, og i sidste ende også sejlegenskaberne. Plankernes form tages efter en riplanke (model med kridtstreger og tal), som bådebyggeren laver hver gang, han skal overføre målene til en ny planke. Det endelige planketræk vurderes igen på øjemål ved hjælp af en trækstok/lang blød træliste. Selve bordet udskæres og høvles inden montering. Under den del af arbejdet er få millimeter afgørende for det endelige resultat.

Byggemetoden er den samme, som Niels Chr. Graversen og hans medhjælpere brugte i 1925, da de byggede ULF.

Ringkøbing Fjord Museer

Gør historien levende på 10 museer

Få fri adgang til alle museer
Fiskeriets Hus

Fiskeriets Hus

Naturkraft

Naturkraft

Skjern Vindmølle

Skjern Vindmølle

Skjern Reberbane

Skjern Reberbane

Ringkøbing Museum

Ringkøbing Museum

Provstgaards Jagthus

Provstgaards Jagthus

Lyngvig Fyr

Lyngvig Fyr

Kaj Munks Præstegård

Kaj Munks Præstegård

Bundsbæk Mølle

Bundsbæk Mølle

Abelines Gaard

Abelines Gaard

Bork Vikingehavn

Bork Vikingehavn