16. april kl. 15:30: Fiskefodring

Se alle oplevelser

Livadiavej

Livadiavej (Dansk).

Tryk på linket for at afspille lydfilen.

 

Livadia.

Skonnerten fra Riga er på rejse fra Söderhamn i Sverige til Irland. Året er 1910. I lasten ligger høvlede brædder. Ombord er besætningens 9 mænd og kaptajnens hustru. Skibet kæmper mod strømsætning, dér hvor havets strøm er så kraftig, at det styrer skibets kurs. I Sdr. Lyngvig ser Christen Nielsen skibet om eftermiddagen den 14. december. Det har kurs nordpå, men sejler alarmerende tæt på land ud for Hvide Sande. Christen giver hurtigt besked til redningsstationen, og strandvagter sætter sig ud langs kysten i alarmeringshuse. Heri er telefoner, så de kan ringe til redningsstationerne. Med en sydøstenvind og et usigtbart vejr imod sig, er skibet udsat. 

Klokken 19 melder strandvagten Tarben Chr. Tarbensen fra et alarmeringshus i Nr. Lyngvig. Livadia er strandet 2 km syd for redningsstationen i Sdr. Lyngvig. Han fortæller stationen, at han kan se at de to agterste master er faldet. Redningsvæsenet kører straks deres båd til strandingsstedet. 

Redningsfolkene roer redningsbåden ud til skibet. Men kaptajnen vil ikke med ind på land. I stedet siger han, at de skal tage besætningens tøj med. Det afslår redningsfolkene. Det er ikke kun pladsmangel, som bekymrer redningsfolkene, handlingen er også stik imod loven. Kaptajnen beslutter at sende sin hustru og 3 besætningsmedlemmer afsted. Han vil selv sejle besætningens tøj i land i skibets egen jolle. Redningsbådens fører, Jørgen Chr. Andersen, fraråder ham på det kraftigste at gøre det. Kaptajnen får at vide, at redningsbåden holdes parat på stranden. 

Hele natten og næste formiddag går, uden at besætningen gør tegn til at ville i land. 

Lidt over middag opdager redningsvæsenet, at man ombord på skibet er i færd med at sætte en jolle i vandet. Redningsfolkene roer endnu en gang redningsbåden ud til skibet for at tilbyde sin assistance. Kaptajnen og 2 mænd tager imod tilbuddet, mens de øvrige 3 mænd selv vil gå i land i skibets jolle. Sammen med besætningens tøj. Jollen følger med redningsbåden til land. Nu er redningsaktionen overstået.  

Dæklasten driver til søs og strander længere nordpå. Livadia sættes ind på land. Men inden den bliver bjerget i sikkerhed, kommer en storm julenat og knuser både skib og last.

Ringkøbing Fjord Museer

Gør historien levende på 10 museer

Få fri adgang til alle museer

Fiskeriets Hus

Naturkraft

Skjern Vindmølle

Skjern Reberbane

Ringkøbing Museum

Provstgaards Jagthus

Lyngvig Fyr

Kaj Munks Præstegård

Bundsbæk Mølle

Abelines Gaard

Bork Vikingehavn