29. september kl. 14:00: Spillemandsmusik på museet

Se alle events

Redningsstationens historie

Ved Abelines Gaard ligger der en redningsstation med bådhus, rakethus og telefonskur. Det er den gamle Haurvig Redningsstation.
Redningsstationen blev oprettet i 1860 som en ganske beskeden raketstation. Først i 1882 blev der opført en selvstændig bygning til redningsfolkenes udstyr. I 1887 blev stationen udvidet med en større bygning og en nybygget redningsbåd fra Orlogsværftet i København. I 1933 blev stationen, ligesom de omkringliggende, nedlagt, da redningsstationernes opgaver blev samlet i en ny station med motorredningsbåd i den nye by Hvide Sande. Man ville dog ikke i første omgang helt slippe Haurvig, der indtil 1939 fungerede som raketdepot for Hvide Sande Redningsstation.

Fire gange om året mødte det lokale redningslaug op og testede deres færdigheder, så de vidste præcis, hvad de skulle, når en stranding indtraf. Men aktiviteten blev aldrig så omfattende i Haurvig, som den var mange andre steder på den jyske vestkyst, hvor de små redningsstationer i årtierne omkring 1900 flere steder nåede op på flere hundrede reddede søfolk. Haurvig reddede 64 skibbrudne i 15 aktioner. Alle kom i land ved hjælp af raketapparatet – altså kom redningsbåden aldrig i brug.
I bådhuset findes der i dag en kopi af en redningsbåd.
Telefonskuret er flyttet fra stranden og op til redningsstationen. Dengang stationen stadig var i brug, stod skuret på stranden, så kunne en vagtpost hurtigt ringe efter hjælp.

Redningsøvelse med redningsbåd og heste

Ringkøbing Fjord Museer

Gør historien levende på 10 museer

Få fri adgang til alle museer
Fiskeriets Hus

Fiskeriets Hus

Naturkraft

Naturkraft

Skjern Vindmølle

Skjern Vindmølle

Skjern Reberbane

Skjern Reberbane

Ringkøbing Museum

Ringkøbing Museum

Provstgaards Jagthus

Provstgaards Jagthus

Lyngvig Fyr

Lyngvig Fyr

Kaj Munks Præstegård

Kaj Munks Præstegård

Bundsbæk Mølle

Bundsbæk Mølle

Abelines Gaard

Abelines Gaard

Bork Vikingehavn

Bork Vikingehavn